De e-bike is eigenlijk hartstikke veilig

We snappen dat dit een ‘wij van WC-Eend’ verhaal is. En toch, we zijn mensen-mensen. We houden van een beetje snelheid, maar het is niet onze bedoeling om dood en verderf te zaaien op de Nederlandse wegen. Dankzij een recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse overheid, kunnen we opgelucht ademhalen: elektrische fietsen blijken niet gevaarlijker dan gewone fietsen.

De keiharde cijfers
Waar de ophef rond de e-bike vandaan kwam: vorig jaar werd Nederland opgeschrikt door een toegenomen aantal fietsdoden. In 2020 verongelukten 229 fietsers, 26 meer dan in 2019 en het hoogste aantal fietsdoden in 25 jaar. Een derde van die ongelukken gebeurde op een e-bike. Eén en één is twee, zou je denken. Maar nee: in opdracht van de overheid bestudeerde een team van onderzoekers fietsongelukken waarvan de slachtoffers op de eerste hulp poli terecht kwamen. In totaal werden 169 fietsongevallen onderzocht. Maar daaronder waren minder e-bikers dan gewone fietsers, 78 versus 91. Het letsel van de e-bikers was ook nauwelijks ernstiger, alleen wat meer blauwe plekken en gekneusde ribben. Ook uit een artikel van de NOS blijkt dat het aandeel e-bike-doden onder de fietsdoden (28 procent in 2019) maar iets hoger is dan het aandeel fietskilometers dat in 2019 op e-bikes werd afgelegd: 26 procent. De e-bike is per kilometer dus nauwelijks dodelijker dan de gewone fiets.

Tante Bep
Waarom gaan er dan wel meer fietsers dood? Het is de vergrijzing mensen. Tante Bep ging vroeger met de benenwagen op pad, omdat fietsen haar te zwaar was geworden. Maar dankzij de elektrische fiets kan zij nu gewoon weer een stalen ros beklimmen. In bijna driekwart van de dodelijke fietsongelukken ging het in 2020 om een 60-plusser. Marco te Brömmelstroet, fietsprofessor aan de Universiteit van Amsterdam: "Fietsen is omgerekend naar het aantal kilometers dat gefietst wordt, minder gevaarlijk geworden. Sterker nog, dankzij fietsen word je vitaal oud. Maar wie vaker op de fiets zit, loopt ook meer risico." Als tante Bep achter de geraniums blijft zitten, rijdt ze inderdaad waarschijnlijk niet snel tegen een paaltje of een auto aan.

Dik is veilig
De volgende bewering is niet gebaseerd op enig wetenschappelijk onderzoek, maar wij denken dat je met een Phatfour nog minder snel letsel oploopt. Met onze dikke banden blijf je niet zo snel vastzitten tussen tramrails. Statistisch gezien rijden er bovendien heel weinig ouderen op onze hippe fietsen. Maar alle gekheid op een stokje, we zijn op jullie gesteld, Phatfour riders. Dus gewoon goed op blijven letten als je over de weg zoeft. Ook jullie gaan kapot als je tegen een auto aanrijdt, daar kunnen onze dikke banden je niet bij helpen.

Bron: NOS/ Bicycle-related injuries in the emergency department: a comparison between E-bikes and conventional bicycles: a prospective observational study/ ​