E-bike van Phatfour is één van de coolste fietsen van dit moment

De e-bike markt is keihard gaande. Een van de tofste spelers van dit moment is Phatfour. Wij gingen op pad met de Phatfour FLB+. Naar je werk cruisen was nog nooit zo comfortabel als op deze fiets.

De e-bike markt is de enige markt waar de pensionado’s gelden als de early adaptors. Die grijze koppies hadden al vroeg in de gaten dat zo’n fiets met elektrische trapondersteuning heel relaxed is. In het begin werden al die e-bikes ook ontworpen voor de opa’s en oma’s van deze wereld, maar sinds een paar jaar wordt het ene na het andere hippe e-bikemerk uit de grond gestampt. Een van de meest opvallende spelers is Phatfour.

KWALITEIT

Het merk is in handen van founder Mels van Hoolwerff, Pieter van Beusekom en Alexander Mascini. Wij spraken Alexander over het ontstaan van het merk. “Mels is een enorme techneut die is afgestudeerd aan de TU Delft. Hij vond het een leuk idee om een keer zelf een e-bike te bouwen. Hij vond het samen met Daan, voormalig mede-eigenaar van Phatfour, een tof idee om een e-bike te bouwen die wel cool en stoer is. Daarop heeft hij een frame in elkaar gebogen en gelast en daar wat componentjes aan vastgeknoopt. Met die fiets is hij een rondje door Amsterdam gaan fietsen en tot zijn verbazing wilde een winkel gelijk vier exemplaren hebben. Toen is het balletje gaan rollen en zijn eerst Pieter en later ik erbij gekomen. De basis blijft een coole, goede en sterke fiets maken die ook nog handig is. Die hebben we de afgelopen jaren flink door ontwikkeld. Zo hebben we onder meer nieuwe remmen, andere bekabeling, betere zadels en sterkere banden toegevoegd. Nu hebben we een fiets die kwalitatief echt heel erg goed is.”

Cool is ‘ie zeker. Met z’n robuuste frame, langwerpige zadel en dikke banden valt ‘ie zonder meer op in het stadsverkeer. Dat merken wij ook wel als we door de hoofdstad fietsen. Je fiets op een behoorlijke eyecatcher waarmee je meer dan eens nagestaard wordt. Bovendien ga je er echt behoorlijk hard vandoor. De acceleratie is echt fun totdat je de begrensde topsnelheid van 25 km/u bereikt. Door z’n brede zadel is de zithouding ook echt heel relaxed. In totaal heb je negen verschillende standen waaruit je kan kiezen, waarbij negen de snelste is. Eigenlijk staat ‘ie bij ons standaard op negen, maar de accu gaat bij hoge snelheden logischerwijs wel wat sneller leeg. Op een volle accu waarbij je standaard op de snelste stand fietst, kun je zo’n 30 kilometer rijden voordat je ‘m moet opladen. Dikke prima dus. Bovendien is de accu uitneembaar, waardoor je de fiets ook als je op driehoog woont gemakkelijk weer naar 100% kunt laden. Ook top is het bakje onderin, waar je je kettingslot en een flesje water in kan leggen. Niet dat je heel veel dorst krijgt van het fietsen op de Phatfour, want je komt fluitend en zonder zweetdruppels aan op de plek van bestemming. Alsof je standaard windje mee hebt. Daar word je wel blij van.

SURFPLANK

Veel merken die kopen een fiets in China of Taiwan en plakken er hun merknaampje op, daarom des te mooier dat bij Phatfour alles in Nederland vanaf scratch wordt vervaardigd: ontwerp, fabricage en assemblage. Als je er naar kijkt zie je wel dat dit een unieke fiets is, maar wat maakt ‘m in de ogen van Alexander zo bijzonder? “Het is een combinatie van een aantal dingen. Allereerst ziet ‘ie er heel vet uit. Het is een fiets waar je op gezien wil worden. Daarnaast biedt ‘ie heel veel rijplezier. Je rijdt ontzettend soepel en makkelijk, maar ook snel en pittig. Verder is ‘ie heel sterk en veelzijdig. Je kan rekjes voor- en achter opzetten zodat je kinderen of boodschappen mee kan nemen. Je kan zelfs je surfplank meenemen. Dat was één van mijn eisen., haha. Ik rijd vanuit Haarlem zo naar het strand met al m’n spullen of naar Aalsmeer waar onze werkplaats zit en dat zonder dat het energie kost. Voor mij is het zelfs een vervanger van de auto geworden.”

BN’ers als Carice van Houten, Geraldine Kemper en Kalvijn trappen al op een Phatfour. Vooral in onze hoofdstad gaan de fietsen als warme broodjes over de toonbank en ook de rest van Nederland wordt nu veroverd. “Inmiddels hebben we zo’n 50 verkooppunten in ons land. We richten ons nu ook op Vlaanderen en volgend jaar gaan we breder in de EU verkopen.” Naast nieuwe markten aanboren, zijn wij nieuwsgierig wat er nog meer op de planning staat. “We zijn druk bezig met nieuwe producten ontwikkelen. Zo hebben we ook heel gaaf nieuws, want binnenkort brengen wij een eigen Sidecar op de markt die je makkelijk aan onze fietsen kan koppelen. Perfect om je kind, hond, boodschappen of geliefde, mits 50 kilo of lichter, in te vervoeren. Verder zijn we bezig met een nieuw exclusief model met een krachtigere motor, kleurendisplay en nog wat features. Die wordt next level. Verder willen we de top van de markt blijven en gaan we ons merk verder uitbouwen. Wij willen de alleskunner onder de fat bikes worden.”

Je hoeft geen geleerde te zijn om te zien dat de e-bike alleen maar aan populariteit gaat winnen. Niet in de laatste plaats omdat het blauwe kenteken vanaf 1 juli 2022 wordt verboden. De scooter zonder helm verdwijnt dus uit het verkeersveld, en de e-bike markt gaat een heel groot deel van die taart opeisen. Maar ook als vervanger van je normale stalen ros kunnen we de e-bike van Phatfour van harte aanbevelen. Tof design, nooit meer zweet op je rug en altijd wind mee. Wat wil een fietser nog meer?

Door: CHRIS RIEMENS