E-bikes zijn de beste investering die je nu kunt doen

Eén van de nasty side-effects van de oorlog in Oekraïne is dat de olieprijzen de pan uitrijzen. En die waren al niet mis. Dat heeft als gevolg dat de fietsenwinkels de e-bikes niet aan kunnen slepen. Op Marktplaats is de term e-bike trending. Een rekensommetje maakt duidelijk waarom: wie nu 100 kilometer rijdt met een superzuinige auto die één op 20 rijdt, is met de huidige benzineprijs van €2,30 per liter ongeveer €11,50 kwijt. Voor diezelfde afstand betaal je voor een e-bike ongeveer €0,78. Niet gek dus dat veel mensen de heilige koe verruilen voor een stalen ros.

Iedereen fietst in de lente
Toegegeven, de lente is altijd het moment dat er extra veel fietsen gekocht worden. Maar omdat autorijden tegenwoordig een decadente aangelegenheid is, zijn e-bikes nu nog populairder. Bij Alexander Mascini, sales director bij Phatfour, staat de telefoon roodgloeiend: “We bemerken een sterke toename in de vraag. De vraag naar fietsen neemt altijd toe als de krokussen hun kopjes opsteken, maar nu zien we ten opzichte van vorige lente 150% meer vraag naar onze fat bikes. Het zijn dan ook fietsen waar je dankzij handige accessoires veel op kunt meenemen en waar je behoorlijke afstanden mee kunt afleggen. Als de olieprijs nog verder stijgt, zal de vraag naar e-bikes naar verwachting nog verder toenemen. Goed nieuws voor ons én voor het milieu.” Bij Phatfour kunnen ze de vraag naar al die fietsen nu nog prima aan. Alexander: “We groeien namelijk zelf ook heel hard. Aangezien we net flink uitgebreid hebben, is het geen probleem om de productie op te voeren.”

Allemaal aan de batterij
Waar vraag is, ontstaat vaak ook schaarste. Moeten we voor e-bikes straks ook exorbitante prijzen neertellen? Alexander grijnst: “Wij hebben het geluk dat wij onze fietsen in Nederland produceren, waar de meeste e-bikes van ver moeten komen. Wij hoeven dus onze prijzen niet te verhogen vanwege toegenomen vervoerskosten. Maar waar we mogelijk wel tegenaan lopen, is de enorm toegenomen vraag naar lithium batterijen. Door de enorme vraag naar elektrische voertuigen zijn de edele metalen niet aan te slepen. Wij hebben een flinke hoeveelheid extra batterijen ingeslagen, dus wij zijn voorlopig gedekt.”

Moraal van het verhaal: investeer in een e-bike, bij voorkeur zo’n hippe fat bike van Phatfour en hou nog wat geld over voor andere leuke dingen. Thank us later.