€1M voor Phatfour om Europa te verleiden

Ambitie: binnen 5 jaar 50.000 Phatfour e-bikes in EU steden​​

Aalsmeer, juni 2022 – Sinds de lancering in 2019 wist de Nederlandse startup PHATFOUR haar fietsverkoop jaarlijks te verdrievoudigen. Een oer-Hollandse jongensdroom met robuuste, handgemaakte ‘fatbikes’ die steeds populairder worden in steden. Samen met Bloomit Ventures gaat PHATFOUR de komende jaren opschalen in Europa.

PHATFOUR is sinds 2021 winstgevend en heeft bewust gekozen voor lokale productie omwille van duurzaamheid, kwaliteit en leverzekerheid. De nieuwe investering wordt o.a. ingezet om de Nederlandse productiecapaciteit te verhogen, bedrijfsprocessen te verbeteren en uit te breiden in Europa.

Fatbikes & de grote Fietstransitie
Fatbikes zijn elektrische stadsfietsen met 4 inch dikke banden. Stevige e-bikes die comfort, stabiliteit en flexibiliteit verenigen met een ‘vette’ uitstraling. De opkomst van fatbikes past in de stedelijke fietstransitie waarin fossiele voertuigen worden verruild voor fietsen. Zo is de PHATFOUR hét duurzame alternatief voor fossiele (snor)scooters.

Jongensdroom
PHATFOUR is het verhaal van jeugdvrienden die in het weekend motoren ombouwden tot caféracers. Tot ze op het idee kwamen om hun passie en technische achtergrond (TU Delft) in te zetten voor de ontwikkeling van een Nederlandse fatbike. Tijdens een prototype proefrit in Amsterdam bestelde een voorbijganger direct 2 stuks. Het bedrijf was geboren.

Nederlands Vakmanschap
PHATFOUR is de enige fatbike die een pur sang Nederlands product is. Oprichters Mels van Hoolwerff en Pieter van Beusekom houden alles in eigen hand om dicht op product en klant te blijven en zo duurzame topkwaliteit te leveren. Dit geldt zowel voor ontwerp, productie en doorontwikkeling als de onderdelen die veelal uit NL (o.a. stalen frames) en de EU komen.

Mels van Hoolwerff, CEO PHATFOUR: “Wij zijn de enige fatbike fabrikant die in Nederland produceert. Duurzaamheid is daarbij een van onze aandachtspunten. Ons stalen frame wordt bijvoorbeeld in Twente geproduceerd, daardoor is de carbon footprint ongeveer 10 % van een aluminium variant uit Azië

Alleskunner voor dagelijks gebruik
De PHATFOUR is zowel een lifestyle stadsfiets als een veelzijdig ‘werkpaard’ voor dagelijks gebruik. Met het grote aanbod accessoires kan je de auto vaker laten staan. Van bagagedragers, kinderzitjes en surfboard-houder tot zijspan voor kind, hond of spullen. Geschikt voor rijders tot 1,95 meter. De 250 Watt achterwielmotor met keuze voor 2 typen verwisselbare accu’s bieden een top van 25 km/u met een actieradius tot 65 km.

Bekende Nederlanders
Diverse bekende Nederlanders hebben de stoere e-bike van eigen bodem inmiddels omarmd. Rijders van het eerste uur zijn onder meer voetbalcoach Ronald Koeman, actrice Carice van Houten, presentatrice Geraldine Kemper, zanger Joshua Nolet en YouTuber Kalvijn. Ook hieruit blijkt dat PHATFOUR een divers publiek weet aan te spreken.

PHATFOUR & Bloomit Ventures
PHATFOUR krijgt versterking van Bloomit Ventures, investeerder in Light Electric Vehicles, gerund door de oprichters van Babboe Bakfietsen. PHATFOUR gaat samen met Bloomit de business- en marketingstrategie plus funding optimaliseren. Daarnaast wordt vol ingezet op product, productie en sourcing om de visie te realiseren: binnen 5 jaar Europees marktleider in het fatbike-segment met de meest duurzame, stoere en hoogwaardige fatbike.