Helmplicht voor fatbikes of is het gewoon een e-bike?
Er is momenteel een interessante discussie gaande. De fatbike en de e-bike hebben beide hun plaats in de samenleving, maar er wordt een oneerlijk onderscheid gecreëerd terwijl de fatbike in principe een e-bike is met een aantal uiterlijke verschillen. Dit blogartikel is een poging om de parallellen en verschillen tussen beide fietsen bloot te leggen en te tonen dat de fatbike gewoon een e-bike is.
Fatbike, een aparte categorie of niet?
De e-bike heeft bewezen hoe technologie een revolutie kan teweegbrengen in de fietswereld. Met zijn elektrische motor en batterij biedt de e-bike een extra duwtje in de rug dat het rijden vergemakkelijkt.
De e-bike is geprezen om zijn bijdrage aan duurzame mobiliteit door het verminderen van de behoefte aan motorvoertuigen. De fatbike, hoewel vaak gezien als een aparte categorie, heeft exact dezelfde duurzaamheidsprincipes en verschilt uitsluitend in ontwerp en type banden. Beide fietsen kunnen exact dezelfde snelheid en kracht genereren en dragen bij aan een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele transportmiddelen.
De verschillen
Een e-bike (elektrische fiets) heeft normaal gesproken standaard banden die vergelijkbaar zijn met die van reguliere fietsen. Het frame van een e-bike kan variëren afhankelijk van het type e-bike (bijvoorbeeld stadsfiets, mountainbike, enz.).
Een fatbike heeft brede banden, vaak tussen de 3,8 en 5 inch breed, waardoor het gemakkelijk is om op zand, modder en andere ruige terreinen te rijden. Bovendien is een brede band veel stabieler dan een smalle. Het frame van een fatbike is meestal ook steviger om het gewicht van bredere banden en de belasting van ruig terrein te dragen.
De overeenkomsten
Een e-bike en een fatbike hebben allebei een elektrische motor met een maximaal continu vermogen van 250 Watt die wordt aangedreven door een batterij. Deze motor kan worden gebruikt om te ondersteunen bij het trappen tot maximaal 25 km/uur, waardoor de berijder minder inspanning hoeft te leveren.
Zowel fatbikes als e-bikes zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor woon-werkverkeer en recreatief rijden. Ze bieden elektrische ondersteuning, wat handig kan zijn voor mensen die grotere afstanden moeten afleggen, hellingen moeten beklimmen of die simpelweg de inspanning van het trappen willen verminderen.
Kortom, het verschil tussen een fatbike en een e-bike ligt enkel in het type banden en ontwerpkenmerken.
Veiligheid
Er is veel discussie over de veiligheid van fatbikes en we erkennen de problemen op de fietspaden, maar deze worden nauwelijks veroorzaakt door fatbikes die aan de wet- en regelgeving voldoen.
De fatbike zelf is echter niet het probleem. Indien geproduceerd volgens de wettelijke regels en conform alle richtlijnen en certificaten, is de fatbike een veilig product, veiliger zelfs dan een gewone e-bike. Door de dikkere banden biedt een fatbike namelijk meer rijcomfort en stabiliteit.
Het vermogen van een Phatfour is beperkt tot 250 Watt continu vermogen en de ondersteuning die is begrensd tot 25 km/h. Dit zorgt ervoor dat Phatfour bikes stabiel en controleerbaar blijven, zelfs op hogere snelheden.
Het probleem zijn de goedkope illegale fatbikes uit China, dikwijls met een gashandel die veel te hard gaan en op de Nederlandse markt worden verkocht. Gelukkig treedt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hier inmiddels steeds meer tegen op.
Rijbewijs en helmplicht
Wij pleiten al sinds vorig jaar voor een verbod op illegale fatbikes en opvoersetjes. Tevens vinden we dat er een minimumleeftijd voor e-bikes moet komen. Het creëren van een aparte voertuigcategorie is echter geen oplossing voor het probleem, dat zal zich snel zal verplaatsen naar andere modellen en vervoersmiddelen. Bovendien is het creëren van een aparte voertuigcategorie iets dat jaren zal duren zoals minister Barry Madlener (Infrastructuur) onlangs al aangaf. Je zult dus niet snel een rijbewijs of helm nodig hebben om op een legale fatbike te kunnen rijden.
Kortom: je mag met een Phatfour op de openbare weg, je hebt geen rijbewijs nodig en er is geen helmplicht. De komende jaren zul je je hier in ieder geval geen zorgen over hoeven te maken.
Regelgeving
Door fatbikes en e-bikes onder dezelfde wetgeving te plaatsen, wordt een eerlijk speelveld gecreëerd. Verschillende regels voor vergelijkbare voertuigen kunnen leiden tot verwarring en ongelijke behandeling van fietsers, wat kan resulteren in ongelijke verkeersomstandigheden en handhaving.
Uniforme wetgeving maakt handhaving eenvoudiger en consistenter. Dit voorkomt verwarring bij handhavers en zorgt ervoor dat regels duidelijk zijn voor alle weggebruikers. Dit leidt tot een meer effectieve handhaving en voorkomt het ontstaan van juridische grijsgebieden.
Wij pleiten dan ook voor een uniforme wetgeving die de gelijke behandeling van beide soorten fietsen waarborgt, zodat veiligheid, efficiëntie en rechtvaardigheid worden bevorderd.