Hoe verklein je de kans op fatbike diefstal?

In een tijd waarin mobiliteit en duurzaamheid steeds belangrijker worden, is de populariteit van fatbikes en elektrische fietsen aanzienlijk toegenomen. Echter, met deze groeiende populariteit komt ook een verhoogd risico op diefstal, zoals recentelijk benadrukt door de beslissing van de ANWB om geen verzekeringen meer aan te bieden voor fatbikes vanwege de toenemende diefstalcijfers. Het is daarom van groot belang dat fatbike eigenaren zich bewust zijn van de risico's en effectieve maatregelen nemen om diefstal te voorkomen.

1. Kies voor slimme parkeerplekken
De locatie waar je je fatbike parkeert kan een cruciale rol spelen in het voorkomen van diefstal. Parkeer je fiets altijd op drukke en goed verlichte plekken waar dieven minder snel onopgemerkt te werk kunnen gaan. Fietsenstallingen die worden bewaakt of beveiligd zijn met camera's zijn bij uitstek geschikte plekken om je fatbike te stallen.

2. Maak gebruik van ART 3 sloten
Het juiste fietsslot kan het verschil maken tussen een gestolen en een veilig achtergelaten fiets. Bevestig je fatbike aan een vast object, zoals een paal of fietsenrek, met behulp van een slot dat door het wiel en het frame heen gaat om de kans op fatbike diefstal te verkleinen. Hierdoor wordt het veel moeilijker voor dieven om je fiets op te tillen of weg te dragen. Het is raadzaam om minstens twee sloten te gebruiken, bij voorkeur met het ART3-keurmerk, aangezien deze sloten een hogere mate van beveiliging bieden. Ook is het handig om twee verschillende sloten te gebruiken. Bijvoorbeeld een vouwslot en kettingslot.

3. Integreer Phatfour Connected
Phatfour Connected is een nieuwe anti diefstal service. Middels een tracker is je Phatfour altijd te lokaliseren via een app. Vernieuwend binnen het segment is dat bij diefstal de motor op afstand uitgezet kan worden. Vervolgens komt Nederlands grootste beveiligingsfirma G4S, in actie om de gestolen bike te achterhalen. Zelfs als de dief de tracker weet te verwijderen, blijft de e-bike onbruikbaar.

4. Anti-diefstal accu sloten
De accu van een elektrische fatbike is vaak een waardevol doelwit voor dieven. Het beveiligen van de accu met een speciaal slot kan een sterke preventieve maatregel zijn. Voor de Phatfour FLS+ en FLB+ hebben wij een speciaal anti-diefstal accuslot ontwikkeld om de kans op accudiefstal te minimaliseren. De FLX heeft standaard een handig oog aan het frame om een extra slot aan te bevestigen om diefstal van je accu te bemoeilijken. 

5. Verwijderbare onderdelen
Wanneer mogelijk, verwijder de accu of andere waardevolle onderdelen van je fatbike voordat je hem achterlaat. Dit vermindert het aantrekkelijke doelwit voor dieven.

Met de groeiende populariteit van fatbikes en elektrische fietsen komt helaas ook een toename van het diefstalrisico. Het is essentieel voor fatbike eigenaren om proactieve maatregelen te nemen om diefstal te voorkomen. Het parkeren op strategische locaties, het gebruik van hoogwaardige sloten, het integreren van GPS trackers en het beveiligen van waardevolle onderdelen zijn enkele van de effectieve stappen die genomen kunnen worden. Door bewust te zijn van deze risico's en verstandige voorzorgsmaatregelen te treffen, kunnen fatbike-eigenaren genieten van hun fietsen zonder voortdurende angst voor diefstal.

Bij de FLX verwerken het framenummer van je fiets niet alleen in het frame, maar ook in de elektronica van de bike verwerkt. Daardoor is het framenummer niet te verwijderen en remt dit het gemak waarmee een gestolen fiets geheeld kan worden. Dit geldt overigens ook voor diverse andere onderdelen die op de bike zitten.


Anti-diefstal accu slot voor de FLB+.