Hoe werkt de rollenbank voor de fatbike?

De Nederlandse politie heeft recentelijk 300 rollenbanken besteld bij Dynostar om de strijd aan te gaan tegen opgevoerde e-bikes/fatbikes. Dit initiatief komt voort uit de groeiende populariteit van fatbikes en de daarmee gepaard gaande trend van het opvoeren van deze voertuigen om hogere snelheden te bereiken. Om meer te weten te komen over hoe deze rollenbanken werken, ging Phatfour in gesprek met Martijn Vos, de eigenaar van Dynostar. 


Consequenties van het opvoeren van een fatbike
Het opvoeren van een fatbike heeft serieuze consequenties. Naast de verhoogde veiligheidsrisico’s kunnen overtreders aanzienlijke boetes krijgen. Boetes voor het rijden op een opgevoerde fatbike die de wettelijke limieten overschrijdt, kunnen oplopen tot €1385,-. Deze boetes zijn niet alleen voor overtreding van snelheids- en vermogenslimieten, maar ook voor het rijden zonder verzekering en rijbewijs.

Standpunt en maatregelen van Phatfour
Phatfour, een vooraanstaande fabrikant van fatbikes, neemt een duidelijk standpunt in tegen het opvoeren van fatbikes. Ze benadrukken de veiligheidsrisico's voor zowel fietsers als andere weggebruikers. Opgevoerde fatbikes kunnen onvoorspelbaar gedrag vertonen, wat het risico op ongelukken verhoogt. 

Phatfour heeft proactieve maatregelen genomen om het opvoeren van hun fatbikes te ontmoedigen. Modellen zoals de FLX en FLX+ kunnen niet worden opgevoerd. Bovendien registreert de software van de fatbike elke poging tot opvoering, waardoor de garantie onmiddellijk vervalt.

Veilige Fatbikes Convenant
Om de veiligheid op de weg te waarborgen en illegale elektrische fietsen te bestrijden, hebben een aantal fatbike fabrikanten, waaronder Phatfour, het Veilige Fatbikes Convenant opgericht. Dit convenant omvat een pakket aan maatregelen die gericht zijn op het bevorderen van veilige en verantwoorde fatbike-gebruik.