Met een Phatfour mag je gewoon op de openbare weg

Op 22 juni 2023 kwam het bericht naar buiten dat Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) streng handhaaft op fatbikes, die illegaal zijn op de openbare weg. Het gaat hier om fatbikes die met trapondersteuning harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen hebben dan 250 Watt en/of waarmee je zonder te trappen vooruit kunt komen (bijvoorbeeld door middel van een gashendel).

Phatfour ontwikkelt en bouwt zelf in Nederland fatbikes. Dit conform de EN15194 norm, waar elke elektrisch aangedreven fiets met een vermogen onder de 250 Watt, en topsnelheid gelimiteerd op 25 km/h onder valt. Onze bikes zijn legaal te berijden op de openbare weg. 

Wij hechten er dan ook waarde aan om te vermelden dat wij zelf in contact staan met het ILT. Dat er wordt gehandhaafd vinden wij een positieve ontwikkeling. Dit is in het belang van de verkeersveiligheid.

Kleine side note: In 2021 heeft Phatfour enkele limited edition versie gebouwd met een 1000W motor. Bij de verkoop van deze fatbikes is aan de kopers zeer duidelijk vermeld dat deze alleen op een besloten privéterrein te gebruiken zijn. In dialoog met het ILT is bevestigd dat dit conform de wet is en dat Phatfour juist heeft gehandeld.

Dus je mag met een Phatfour wel op de openbare weg, je hebt geen rijbewijs nodig en er is geen helmplicht. Als het goed is word je nu niet meer ingehaald door illegale fatbikes door dit optreden van het ILT.