Phatfour vierkant achter petitie tegen illegale fatbikes maar vindt het niet genoeg

De problematiek rondom malafide fatbikes heeft een climax bereikt en moet stoppen. Nederlandse fabrikant Phatfour strijdt al maanden voor verkeersveiligheid en ondersteunt de petitie tegen opgevoerde fatbikes en onderschrijft het standpunt van Veilig Verkeer Nederland dat de voorgenomen maatregelen niet voldoende zijn en roept nadrukkelijk op om ook naar de bron van het probleem te kijken. Namelijk de import van illegale fatbikes. Phatfour, als producent van veilige, duurzame fatbikes, snakt naar duidelijke wetgeving en handhaving voor verantwoord gebruik. 

Phatfour pleit voor:

1.     Verbod op illegale fatbikes en opvoersetjes:
Het grootste probleem met fatbikes in Nederland wordt veroorzaakt door duizenden illegale fatbikes. Deze worden vanuit onder meer China geïmporteerd zonder afdracht van importbelasting, voldoen niet aan de normering, zijn flink goedkoper en daardoor populair bij jongeren. Phatfour is het eens met het verbod op de verkoop van illegale fatbikes en opvoersetjes. Dit ligt nu ook als aanbeveling in de Tweede Kamer en Phatfour hoopt dat dit zo spoedig mogelijk als wet wordt aangenomen. Bovendien pleiten zij voor een verbod op het opvoeren van e-bikes vanuit de producent. Daarnaast moet het voor de consument duidelijk zijn welke merken voldoen aan de eisen en welke niet.

2.     Minimumleeftijd voor e-bikes:
Phatfour ondersteunt het idee van een minimumleeftijd voor e-bikes, zoals vermeld in de petitie (leeftijd van 12 jaar). Zij willen echter pleiten voor een hogere leeftijd, bijvoorbeeld 14 of 16 jaar, waarbij de eventuele negatieve effecten van zo’n maatregel zeer goed onderzocht moeten worden.

3.     Strikte handhaving:
Het huidige handhavingsprobleem leidt ertoe dat bonafide fatbikes ten onrechte in een kwaad daglicht worden gesteld. De focus moet gelegd worden op:

  • Handhaving bij de grenzen van Europa om illegale fatbikes te weren.
  • Handhaving bij verkooppunten met boetes voor winkels die illegale producten verkopen en fietsen opvoeren.
  • Handhaving op de weg, met de recent aangeschafte 200 rollerbanken.

4.     Verantwoordelijke rol van ouders:
Ouders spelen een essentiële rol in het begrijpen van de gevaren van illegale opgevoerde fatbikes voor hun minderjarige kinderen. Opgevoerde illegale fatbikes kunnen snelheden van 45 km/u tot zelfs 60 km/u bereiken, wat levensgevaarlijk is, zeker zonder helm en (scooter)rijbewijs. Bovendien is de bereider in dit geval een kind, niet verzekerd bij ongelukken, wat grote financiële risico’s oplevert.

5.     Voorlichtingscampagne:
Phatfour ondersteunt de voorgestelde voorlichtingscampagne over de gevaren van illegale fatbikes en trekken deze graag breder naar alle e-bikes en weggebruikers. Consumenten zijn zich vaak niet bewust van de mogelijke gevolgen van het opvoeren van een e-bike.

Gewenst speelveld
Gecertificeerde fatbikes, zoals Phatfour, gaan maximaal 25 km/u, hebben een motor van maximaal 250 watt en zijn zeer moeilijk op te voeren. Dit maakt veilige fatbikes tot een duurzame vervanger van de nog altijd één miljoen fossiele (snor)scooters in Nederland en 12,3 miljoen fossiele scooters in de EU. Hier is nog een wereld te winnen!

Doelgroep Phatfour
Phatfour ziet haar producten als een waardevolle toevoeging aan ons mobiliteitsaanbod. Zo richt de onderneming uit Hoofddorp zich op een oudere doelgroep dan kinderen. De fietsen die Phatfour levert bieden meer grip, comfort en stabiliteit en kunnen zelfs twee personen vervoeren. Met extra dragers, kinderzitjes en andere accessoires zijn fatbikes veelzijdige vervoermiddelen die je auto of scooter kunnen vervangen in de stad.

Initiatief van Fabrikanten
Veilige fatbikes zoals Phatfour, Brekr, Knaap en Doppio worden gerund door ambitieuze Nederlandse ondernemers die bijdragen aan het vergroenen van stedelijke mobiliteit. Voor hen staat veiligheid voorop. Niet voor niets hebben zij zich verenigd in het Convenant Veilige Fatbikes.