Rollenbank voor fatbikes

In de afgelopen jaren hebben fatbikes aanzienlijk terrein gewonnen in populariteit. Echter, met deze populariteit komt ook een zorgwekkende trend naar voren: het opvoeren van fatbikes om hogere snelheden te bereiken.

Om deze trend tegen te gaan, heeft de politie besloten om strenger op te treden en een vernieuwde rollenbank in te zetten om fatbikes te controleren op mogelijke opvoering. Deze rollerbanken zullen niet alleen de snelheid van de fatbike meten, maar ook andere parameters zoals de motorsterkte en de aanwezigheid van een 'gashendel'.

Consequenties
De consequenties van het opvoeren van een fatbike zijn niet gering. Naast de mogelijke veiligheidsrisico's, kunnen overtreders aanzienlijke boetes tegemoet zien. Rijden op een opgevoerde fatbike die de wettelijke limieten overschrijdt, kan leiden tot boetes tot wel €1385,-. Deze boetes omvatten niet alleen de overtreding van de snelheidslimieten en motorvermogen, maar ook het rijden zonder verzekering en rijbewijs. 

Standpunt Phatfour
Phatfour neemt een duidelijk standpunt in tegen het opvoeren van fatbikes. We benadrukken de ernstige zorgen met betrekking tot de veiligheid van fietsers en andere weggebruikers die voortvloeien uit het opvoeren van fatbikes. Een opgevoerde fatbike kan onvoorspelbaar gedrag vertonen op de weg, wat het risico op ongelukken aanzienlijk verhoogt.

Door het opvoeren wordt een negatieve perceptie gecreëerd over alle fatbike rijders, waarbij de acties van enkele mensen de reputatie van de hele gemeenschap kunnen schaden.

Naast veiligheidsrisico's en negatieve perceptie brengt het opvoeren van fatbikes ook andere nadelen met zich mee. Het kan leiden tot een hoger energieverbruik en een kortere levensduur van de batterij, wat indruist tegen het streven naar duurzaamheid en milieubewustzijn.

Maatregelen Phatfour
Phatfour neemt ook proactieve maatregelen om het opvoeren van fatbikes te ontmoedigen. De modellen FLX en FLX+ zijn bijna onmogelijk op te voeren. Mocht iemand toch proberen om de fatbike op te voeren, dan registreert de software dit en vervalt de garantie onmiddellijk.

Veilige Fatbikes Convenant
Een aantal fatbike fabrikanten gaan de strijd aan met illegale elektrische fietsen op de weg. De fabrikanten kondigen in een convenant een pakket maatregelen aan. Veilige Fatbikes Nederland is opgezet door vier fabrikanten waaronder Phatfour.