Fatbike: verboden of toegestaan op de openbare weg?
Fatbikes, je ziet ze steeds vaker. Maar wat mag je allemaal met zo'n stoere elektrische fiets? Mag je bijvoorbeeld de openbare weg op, moet je een helm dragen, heb je een rijbewijs nodig en moet je een fatbike verzekeren? In dit artikel leggen we uit wat er bij een fatbike verboden en toegestaan is.
De opkomst van een nieuwe e-bike: de fatbike
Fatbikes hebben de afgelopen jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen. Deze ruige e-bikes met brede velgen, dikke banden en een stevig frame zien er stoer uit en kunnen uit de voeten op elk terrein. Van sneeuw tot zand en in de stad, overal ter wereld kom je fatbikes tegen.
Sinds een paar jaar zijn fatbikes ook niet meer uit Nederlandse straatbeeld weg te denken. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft dat één belangrijke reden: de invoering van de helmplicht bij de snorfiets. Op een scooter moet je dus een helm dragen en op een legale fatbike hoeft dat niet.
Is een fatbike legaal?
Het probleem met fatbikes is dat ze niet allemaal gelijk zijn. In Nederland worden ook veel fatbikes opgevoerd. Een opgevoerde fatbike is niet legaal. Als de snelheidsbegrenzer gemanipuleerd is, is het namelijk geen elektrische fiets meer.
Hiernaast heb je ook fatbikes met een gashendel, zodat je niet altijd hoeft te trappen. Zo'n gashendel mag slechts ondersteunen tot 6 kilometer per uur en niet meer. Kom je daar boven, dan is het dus niet meer legaal.
Is een elektrische fatbike legaal?
Meestal is een fatbike gewoon een elektrische fiets met brede banden. Deze variant biedt trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur en heeft een vermogen van 250 watt. Dat is hetzelfde als bij gewone elektrische fietsen.
Hiernaast is het van belang dat de trapondersteuning alleen werkt als je zelf trapt. Anders is het immers ook geen fiets meer, maar begint het meer op een snorfiets te lijken. Dat is niet de bedoeling binnen de Nederlandse wet- en regelgeving.
Welke fatbikes zijn legaal?
Wil je zeker weten of een fatbike legaal is? Laat je dan goed informeren bij de verkoper. We sommen de belangrijkste eigenschappen van een legale fatbike nog eens op:
- De trapondersteuning heeft een vermogen van maximaal 250 watt
- De trapondersteuning werkt alleen als je zelf op de pedalen trapt
- De trapondersteuning stopt bij een snelheid van 25 kilometer per uur
- Er zit geen gashendel op die ondersteunt tot meer dan 6 kilometer per uur
Mag je met een fatbike op de weg?
Als je fatbike voldoet aan bovenstaande criteria, dan mag je er in Nederland de openbare weg mee op. Je dient je aan dezelfde regels te houden als elektrische fietsen. Je plek op de weg is dus op het fietspad of op het fiets/bromfietspad.
Wat zijn de regels bij een fatbike?
Naast bovenstaande eisen zijn er nog een paar belangrijke regels met betrekking tot het besturen van een fatbike. Wat alvast heel makkelijk is: je hebt geen rijbewijs nodig, er is geen minimale leeftijd en je hebt ook geen kenteken nodig.
Een algemene regel is wel dat je niet mag bellen of appen op een fiets. Dit mag dus ook niet op een fatbike. Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel. Daarnaast mag je op je telefoon kijken als je stilstaat aan de kant van de weg.
Een landelijke helmplicht is er niet. Wel wordt het dragen van een helm sterk aanbevolen. Vooral als je met een fatbike door drukke steden navigeert of avontuurlijke routes aflegt, is een helm geen overbodige luxe. Het kan hoofdletsel bij een eventuele valpartij voorkomen.
Moet je een fatbike verzekeren?
Je hoeft een fatbike niet te verzekeren. Sterker nog, het is de afgelopen jaren lastiger geworden om een goede verzekering voor een fatbike af te sluiten. Steeds meer verzekeraars trekken zich terug, omdat fatbikes vaak gestolen worden.
Een andere reden is het grote aantal opgevoerde fatbikes. Opgevoerde fatbikes vergroten de kans op ongelukken en je verzekering kan dan ook weigeren om uit te keren als je een ongeluk veroorzaakt. Dit kan grote financiële gevolgen hebben.
Hoe hard gaat een fatbike?
Een legale fatbike heeft trapondersteuning die niet verder gaat dan 25 kilometer per uur. Een opgevoerde fatbike kan een stuk harder. Hiermee is het mogelijk om snelheden tot wel 40 of 45 kilometer per uur te halen.
Het is echter sterk af te raden om dit te doen. Ten eerste kan het leiden tot oververhitting van de motor en snellere slijtage van de batterijen, waardoor de levensduur van je fatbike aanzienlijk ingekort wordt. Dat is natuurlijk niet zo leuk.
Ten tweede is het ook onverstandig in verband met je veiligheid en de illegaliteit. Met opgevoerde fatbikes heb je kans op fikse boetes en gebeuren er meer ongelukken. Dat kan zelfs leiden tot strafrechtelijke vervolging.
Waar komt de fatbike vandaan?
De oorsprong van fatbikes ligt in Alaska, waar ze in de jaren 80 zijn geïntroduceerd. Deze elektrische fietsen blijken destijds ideaal om over ijs en sneeuw te rijden. Dankzij de grote banden heb je meer grip en zak je niet weg in de zachte sneeuw.
Later blijken fatbikes ook nuttig te zijn onder heel andere omstandigheden, namelijk in de woestijn. Ook met mul zand weet een fatbike namelijk wel raad. Vervolgens heeft het fenomeen van de fatbike zich over de hele wereld verspreidt, zowel voor on-road als off-road fietsen.
Wat zijn de voordelen van een fatbike?
Er zijn verschillende redenen om voor een fatbike te kiezen. Veel gebruikers vinden het prettig dat ze geen helm hoeven te dragen, dat ze weinig herrie maken en dat ze comfortabel zijn om op te zitten. Ook het stoere uiterlijk draagt bij aan de aantrekkingskracht. Fietsen op een fatbike geeft veel mensen ook een avontuurlijk gevoel. Je kunt over asfalt rijden, maar ook zomaar een bospaadje in slaan of over het strand gaan. Bovendien is een fatbike ten opzichte van een auto of motor milieuvriendelijk te noemen. Het is zodoende een duurzame vorm van transport.
Kies jij voor een elektrische fiets of een fatbike?
De voordelen van een fatbike zijn dus duidelijk. De dikke banden, het stevige frame en de robuuste look maken het allemaal net wat leuker dan een e-bike die meer lijkt op een gewone fiets. Elektrische fatbikes zorgen over het algemeen voor meer plezier en meer avontuur.
De keuze is dus aan jou. Ben jij binnenkort ook op een moderne fatbike te bewonderen?
Boek hier een gratis proefrit bij een dealer bij jou in de buurt en ervaar zelf onze fatbikes.